Nurofen pijnstillers blijken nep

Nurofen pijnstillers nep

Voor de zoveelste keer in korte tijd is een schandaal binnen de farmaceutische industrie aan het licht gekomen. Medicijnmaker Reckitt Benckiser moet na een rechterlijke uitspraak van een rechter in Australië een groot deel van de Nurofen pijnstillers uit de schappen halen. Na onderzoek blijkt namelijk dat het Britse bedrijf consumenten op grote schaal heeft misleid om zoveel mogelijk medicijnen te kunnen verkopen.

Nurofen pijnstillers allemaal hetzelfde

Nurofen is een pijnbestrijder, waarbij medicijnfabrikant Reckitt Benckiser verschillende soorten verkocht voor onder andere rugpijn, menstruatiepijn, migraine en hoofdpijn. Onderzoek heeft echter aangetoond dat in alle verschillende soorten verpakkingen precies dezelfde stof zit.

Er zijn al langer steeds meer klokkenluiders die een hoge positie bij een medicijnfabrikant hebben gehad die zeggen dat niet de ziekte leidend is voor het ontwikkelen van een medicijn, maar juist de doelgroep. Met andere woorden, er wordt door medicijnfabrikanten eerst een aantal doelgroepen bedacht en daarna wordt een al dan niet werkzaam medicijn middels marketing bij de verschillende doelgroepen aangeprijsd. Zo’n 80 procent van de marketingkosten zit daarbij in het ‘bijscholen van doktoren’. Doktoren worden jaarlijks uitgenodigd voor dure conferenties op exotische plaatsen waarbij hen wordt verteld waar het nieuwe medicijn goed voor zou zijn. De doktoren worden hierdoor beïnvloed en een verlengstuk van het verkoopapparaat van de medicijnfabrikanten.

Bron: http://www.nu.nl/gezondheid/4182315/fabrikant-pijnstillers-misleidde-consument-met-nurofen.html