Minder ongelukken door jong rijlessen

2todrive rijlessen

Jongeren zijn het er over eens dat vroeger beginnen met rijlessen betere en veiligere bestuurders van hen maakt. Op je 16e beginnen met rijlessen wordt dus positief ontvangen. Deze conclusie kwam naar voren uit het onderzoek dat is verricht door 2toDrive. Het onderzoek werd uitgevoerd door de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV).

Het 2toDrive is een tijdelijke proef waarbij jongeren met 16,5 al kunnen beginnen met hun rijlessen. Indien ze er klaar voor zijn kunnen ze dan vanaf het moment dat ze 17 jaar worden afrijden bij het CBR. Hierna hebben ze wel hun rijbewijs, maar mogen ze nog niet zelfstandig de weg op. Dit betekent dat ze het eerste jaar alleen onder begeleiding mogen rijden van iemand die al 5 of meer jaar zijn rijbewijs heeft. Vanaf het moment dat ze 18 worden mogen ze vervolgens alleen de weg op.

Het idee achter 2toDrive is dat door vroeger te beginnen met de rijlessen er een groter besef bestaat over de verkeersveiligheid. Uiteindelijk zou uit de uitkomst moeten blijken of het ook daadwerkelijk minder ongelukken op de weg oplevert. Voor een rijschool Almere is het even wennen. We zullen de resultaten van het onderzoek af moeten wachten.

Het onderzoek is ingevuld door 1474 jongeren. De vragenlijst werd online afgenomen. Vooralsnog duurt de proef tot 2017. Hierna zal het SWOV een eindonderzoek met een conclusie publiceren. Vooralsnog kan gesteld worden dat het in Belgiƫ ook al jaren goed gaat. Er is dus geen reden om aan te nemen dat uit het onderzoek hier andere resultaten naar voren zullen komen. Toch blijft het te vroeg om te speculeren. We moeten de resultaten van het onderzoek gewoon afwachten en tot die tijd kan sowieso elke jongere vanaf 16,5 rijles nemen.